Niets vervelender dan halverwege de wintersportvakantie terug moeten keren met een gebroken been, schouder of nog erger. Deze tien tips voor een zo veilig mogelijke skivakantie.

1. De voorbereiding

Controleer op tijd of de auto helemaal in orde is: heeft u de juiste sneeuwkettingen, is de bandenspanning in orde en zit de dakdrager voor de ski’s goed vast? Ook de skimaterialen hebben ieder jaar een inspectiebeurt nodig, zeker die van de kinderen. Passen de skischoenen en de ski’s nog en hebben de materialen een onderhoudsbeurt nodig? Maak tenslotte een inpaklijst zodat u geen belangrijke spullen vergeet mee te nemen.

2. De lichamelijke voorbereiding

Een actieve wintersportvakantie vereist een lichamelijke conditie die u voor het begin van de vakantie al opgebouwd moet hebben. En tijdens de vakantie zelf doet u best voordat u gaat skiën enkele rek- en strekoefeningen om de spieren goed los te maken. Op de pistes moet u zich altijd aan de pisteregels houden.

3. FIS-pisteregels

Iedere skiër moet de gouden gedragsregels op de piste kennen. Een korte samenvatting: respecteer andere skiërs en snowboarders, houd uw snelheid onder controle, kies een zekere route, borden en markeringen opvolgen, identificatieplicht, hulp bieden en opletten bij het inhalen.

4. Helmplicht

Er geldt geen algemene helmplicht in Europa, maar voor kinderen is het dragen van een helm op sommige plaatsen wel verplicht. Toch is het ten zeerste aan te raden om een helm te dragen want het maakt het skiën een pak veiliger. Bovendien kunt u op uw helm een camera of andere accessoires vastmaken.

5. Veilig materiaal

Goede ski’s en skischoenen zijn de belangrijkste onderdelen van de skiuitrusting. Volgens een studie in opdracht van de Duitse Skibond is één op de vijf ski ongelukken te wijten aan een slechte uitrusting. Wintersporters moeten minimaal een keer per jaar hun materiaal een onderhoudsbeurt gunnen. Het slijpen en waxen van uw ski’s zorgen ervoor dat deze langer meegaan en geven meer controle en zekerheid op de piste. Tevens moeten de bindingen goed nagekeken worden. Een goed ingestelde binding kan een groot ski ongeluk voorkomen.

6. Lichaamsbescherming

Wintersporters die met grote snelheid van de pistes crossen of naar een funpark gaan, moeten onder hun kleding beschermers dragen. Een rugbeschermer beschermt naast uw rug ook uw heupen. U kunt hiermee een breuk of kneuzing voorkomen. Voor voorzichtige wintersporters, kinderen of beginnende snowboarders zijn ook hand-, elleboog- en kniebeschermers aan te raden. Voor freestylers behoren rug-, hand- en polsbeschermers tot de standaarduitrusting en die mogen dus niet ontbreken in de koffer.

7. Goed verzekeren

Wintersporters die actief skiën en dure materialen gebruiken, moeten zich voor vele zaken verzekeren. Voor een paar extra euro’s kunt u uw reispakket vaak uitbreiden waardoor u in het buitenland verzekerd bent. Zo kunt u bijvoorbeeld de terugreis of een noodzakelijke tandartsbehandeling in het buitenland verzekeren. Ook een verzekering tegen ski diefstal en een reis- of annuleringsverzekering kunt u het best afsluiten.

8. Alcoholgebruik

Skiërs die te veel gedronken hebben horen niet thuis op de pistes. Door het nuttigen van alcohol gaat uw coördinatie- en reactievermogen achteruit en dat is zeer gevaarlijk bij deze snelle sport. Een glaasje wijn of bier bij het eten kan geen kwaad, maar wilt u echt aan de après-ski beginnen, dan moet u dat in het dal doen.

9. Noodnummers

Het kan altijd gebeuren dat iemand anders of uzelf in nood geraakt en dan is het essentieel dat u het juiste noodnummer bij de hand heeft. Zorg daarom dat u het nummer van de reddingsdiensten opgeslagen heeft in uw telefoon. In Oostenrijk is dit nummer 140, de Zwitserse reddingsdienst REGA bereikt u op 1414, de reddingsdienst in Italië op 118 en in Frankrijk op het nummer 15. Natuurlijk kunt u ook altijd het Europese alarmnummer gebruiken: 112.

10. Veilig onderweg

Kennis van de omgeving, een goede lawine-uitrusting en respect voor de natuur; dat zijn de slagwoorden, die iedere freestyleskiër in zijn/haar achterhoofd moet houden. Een actueel bericht over lawines is van het grootste belang. Iedereen die zich buiten de pistes begeeft moet een lawine transceiver dragen, de noodkit en een schep meenemen. Daarnaast moet bij elke rit buiten de piste rekening worden gehouden met de natuur. Bomen beschadigen of dieren laten schikken zijn absolute no-go’s. Tijdens speciale lessen kunt u leren hoe u veilig kunt genieten van off-piste-afdalingen. Bij deze lessen komt het thema lawines ook aan de orde.

Bron: Weekend Knack