Tijdens de winter kunnen trottoirs gevaarlijke plekken worden voor de gebruikers ervan. Wintervreugde kan al snel omslaan in een juridisch probleem als iemand net voor uw deur valt. In de meeste gemeenten is het verplicht om sneeuw, ijzel of afgevallen bladeren voor je deur te ruimen. Als u uw stoep niet vrijmaakt, riskeert u een boete die kan oplopen tot 250 euro! ​Ook volgens het Burgerlijk Wetboek bent u verplicht uw stoep te ruimen. Als een voorbijganger valt op een niet-vrijgemaakte stoep, kan hij of zij zich tegen de persoon keren die in het huis woont die een fout heeft begaan.

Concreet betekent dit dat alle bewoners (eigenaars of huurders) de stoep voor hun huis moeten vrijmaken. Als het gaat om een gebouw in mede-eigendom, duiden de mede-eigenaars de persoon aan die verantwoordelijk is voor die taak. Als u verkeerd ten val komt, helpen wij u een dossier samen te stellen tegen de eventuele aansprakelijke derde. Als u aansprakelijk bent, kan u een beroep doen op uw verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven en/of verzekering BA Gebouw van uw Woningverzekering om het slachtoffer te vergoeden.

U moet ook weten dat geen enkele verzekering eventuele boetes, opgelegd door de gemeente voor het niet-naleven van een gemeentelijke verplichting, zal vergoeden.

Bron: AG Insurance