Op 4 september komt het ingelegde bedrag van de staatsbon, waarop meer dan een half miljoen Belgen vorig jaar intekenden, vrij. Maar met de dreigende daling van de spaarrentes, proberen banken nu nieuwe, veilige beleggingsopties aan te bieden. Welke mogelijkheden zijn er om je geld opnieuw veilig te beleggen?

1. Nieuwe staatsbon

Vanaf 5 september is er een nieuwe staatsbon beschikbaar, met opties voor zowel een looptijd van één jaar als langere periodes. Hoewel het logisch lijkt om opnieuw voor een staatsbon te kiezen, zijn de voorwaarden dit jaar minder gunstig. Vorig jaar bood de staatsbon een fiscaal voordeel met een verlaagde roerende voorheffing van 15% in plaats van 30%. Dit voordeel is echter niet meer van toepassing, en de verwachte rente zal naar alle waarschijnlijkheid lager zijn.

2. Termijnrekeningen en kasbons

Banken promoten termijnrekeningen en kasbons als veilige alternatieven. De rentes voor deze producten schommelen rond de 2%. Bij een termijnrekening plaats je je geld voor een vooraf afgesproken periode, waarna je zowel het kapitaal als de rente terugkrijgt. Een kasbon werkt vergelijkbaar, maar is een lening aan de bank waarbij je gedurende een bepaalde periode een vast rendement ontvangt.

3. Obligaties

Obligaties zijn een ander veilig alternatief dat door banken wordt aangeboden. Hierbij leen je geld uit aan een bedrijf of overheid en ontvang je jaarlijkse rente. Aan het einde van de looptijd krijg je je initiële inleg terug. Hoewel obligaties een laag risico hebben, hopen banken dat beleggers uiteindelijk overstappen naar beleggingsfondsen, waarin het geld op lange termijn wordt belegd.

Conclusie

Tot slot zijn er uiteraard nog andere beleggingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld aandelen. Of je nu kiest voor de nieuwe staatsbon, een termijnrekening, kasbon, of obligatie, het is belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en te kiezen wat het beste bij jouw financiële doelen past. Graag adviseren wij jou bij deze keuze. Contacteer ons voor meer info.