Heeft u een elektrische fiets of overweegt u de aankoop? Dan is het belangrijk te weten wat er nodig is om volledig wettelijk op weg te gaan.

Sinds 1 oktober 2016 is er een onderscheidt tussen de verschillende types elektrische fietsen, en wat hun benodigdheden zijn. De onderscheiding gebeurt aan de hand van de maximum snelheid en het vermogen van de elektrische motor:

1. Heeft de fiets trapondersteuning en de elektromotor een maximum snelheid van 25 km/u én is het vermogen maximum 250W? Dan ziet de wetgever dit nog steeds als een gewone fiets en spreekt met over een “fiets met elektrische hulpmotor”. Ook al kan je door harder te trappen sneller dan 25km/u, dat vormt geen probleem in de nieuwe wetgeving. Schade aan derden kan je nog steeds dekken via een BA familiale verzekering.

2. Bij een maximumsnelheid van 25km/u en een maximum vermogen van 1000W is er geen inschrijving nodig maar is er wel een onderverdeling die voorschrijft welke verzekering nodig is om schade aan derde te dekken. Indien de motor dient als trapondersteuning dan volstaat opnieuw de BA familiale verzekering. Als de motor de fiets laat voortbewegen zonder extra spierkracht dan is de BA bromfiets wel verplicht.

3. Bedraagt de maximum snelheid 45 km/u of lager en heeft de motor een vermogen minder of gelijk aan 4000W moet u steeds een nummerplaat aanvragen maar enkel als u zelf niet meer moet trappen bent u verplicht om een BA bromfiets af te sluiten.

Bent u niet zeker welke verzekering u optimaal kan dekken, kan u ons nog steeds contacteren voor meer informatie.