Veel twintigers en dertigers liggen nog niet wakker van hun pensioen. En dus ook niet van pensioensparen. Nochtans doen jongeren er goed aan om zo snel mogelijk met pensioensparen te starten. Het geeft hen immers meer zekerheid in de toekomst.

Wat is pensioensparen?

Met een pensioenspaarovereenkomst spaar je zelf voor een aanvullend pensioen. Het is een extra buffer naast het wettelijk pensioen dat je zal ontvangen.

Hoeveel kan je jaarlijks storten in pensioensparen?

Vanaf 2018 heb je de keuze tussen twee systemen:

  • Je stort maximaal 940 euro. Daarop geniet je een fiscaal voordeel van 30%. Je verdient dus 282 euro terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan 940 euro, met een maximum van 1.200 euro. Je fiscaal voordeel bedraagt dan 25%, of maximaal 300 euro. Opgelet, je stort in dit systeem best minstens 1.128 euro. Want anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere systeem.

Rendement op pensioensparen

Welk rendement leveren jouw stortingen in pensioensparen op? Dat hangt af van de formule die je kiest:

  • pensioensparen met een kapitaalsgarantie (tak 21)
  • pensioensparen met een rendement dat gelinkt is aan één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen (tak 23)
  • een combinatie van de twee formules hierboven (tak 21 en tak 23)

In tak 21 geniet je kapitaalsgarantie en krijg je eventueel ook een winstdeelname. In tak 23 bepalen de prestaties van de onderliggende fondsen jouw rendement. Dit brengt meer risico mee, maar je krijgt dan wel uitzicht op een hoger rendement.

Voordelen van jong beginnen met pensioensparen

  • Je wettelijk pensioen zal niet volstaan om financieel zorgeloos je oude dag te slijten. In 2016 bedroeg het wettelijk pensioen van een werknemer gemiddeld 1.190 euro. Voor een zelfstandige was dat nog minder, nl. 950 euro. Zelf voor een extra buffer zorgen, is dus nodig! Met pensioensparen bezorg je jezelf een mooi aanvullend spaarpotje.
  • Je geniet een fiscaal voordeel.

Wanneer wordt het kapitaal uitbetaald?

Als je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Vandaag bedraagt die 65 jaar. Vanaf 2025 wordt die verhoogd tot 66 jaar, en vanaf 2030 tot 67 jaar.

Meer weten over pensioensparen?

Contacteer ons om samen de beste keuze voor u te bepalen.

Bron: Allianz