Alle woningen moeten vanaf 2020 uitgerust zijn met rookmelders. Die algemene verplichting werd in februari unaniem in het Vlaams Parlement goedgekeurd.

Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt die verplichting.

Onvoldoende, vonden de Vlaamse meerderheidspartijen. Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) diende daarom samen met collega’s  Katrien Partyka (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) in december een voorstel van decreet in. Dat kreeg na goedkeuring in commissie nu ook groen licht in de plenaire vergadering.

Vooral ’s nachts kan een rookmelder van levensbelang zijn. ‘De meeste doden in een woningbrand worden simpelweg niet wakker’, weet Partyka.

De cijfers bewijzen dat een algemene verplichting levens redt, klinkt het. In Noorwegen, waar de verplichting in 1991 werd ingevoerd, is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds die invoering.

 

Bron: Tijd.be